Jak spełnić wymagania stawiane przez cukrownie przy odbiorach buraków?
Data dodania: 19-10-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Kampania cukrownicza 2024/2025 ruszyła już w sierpniu. Do prawidłowego odbioru buraków cukrowych jesienią i zimą zostało więc mało czasu, zwłaszcza że wg wytycznych Krajowej Grupy Spożywczej buraki powinny zostać wykopane do 20 listopada.
Cukrownie zwracają uwagę nie tylko na jakość buraków, ale także na ich przechowywanie i transport. W ostatnim kwartale roku, kiedy warunki pogodowe są szczególnie trudne, rolnicy muszą dbać o prawidłowe przygotowanie pryzm i ich zabezpieczenie przed mrozem, aby zapewnić zgodność z wymaganiami stawianymi przez inspektorów cukrowni.
Współcześnie to właśnie agrowłóknina jest najczęściej wybierana do ochrony pryzm. Folia nie jest zalecana, ponieważ nie przepuszcza powietrza, co może prowadzić do nadmiernego wzrostu temperatury pod wpływem słońca. Agrowłóknina do okrywania buraków pomaga utrzymać stabilną temperaturę w pryzmie, co zapobiega też jej ochładzaniu. Dodatkowo deszcz nie moczy korzeni, a woda jest odprowadzana na zewnątrz po powierzchni materiału. Buraki, nawet po odkryciu w niskich temperaturach, łatwo można wyczyścić, co ułatwia ich szybki transport do cukrowni.
Ważne jest, aby stosowane okrycia były wytrzymałe, wielosezonowe i spełniały standardy dotyczące izolacji termicznej – to inwestycja na lata, która zdecydowanie się zwraca! Oferowane przez nas agrowłókniny zawierają dodatek stabilizatora UV, który pozwala na wykorzystanie płachty przez kilka sezonów.
Warto zauważyć, że cukrownie odradzają korzystanie z kilku warstw agrowłókniny. Lepiej zdecydować się na jedną, grubszą warstwę, ponieważ w przypadku większych spadków temperatury koszt podwójnego okrycia przewyższa potencjalne korzyści.
Cukrownie zwracają uwagę nie tylko na jakość buraków, ale także na ich przechowywanie i transport. W ostatnim kwartale roku, kiedy warunki pogodowe są szczególnie trudne, rolnicy muszą dbać o prawidłowe przygotowanie pryzm i ich zabezpieczenie przed mrozem, aby zapewnić zgodność z wymaganiami stawianymi przez inspektorów cukrowni.
Jakie warunki muszą spełnić buraki cukrowe?
Cukrownie oczekują, że buraki dostarczane do przerobu będą zdrowe, czyste i prawidłowo przechowywane. Kryteria, którymi się posługują, to m.in.:- Jakość – buraki muszą być wolne od zanieczyszczeń, takich jak resztki ziemi, kamienie (przedmioty twarde) czy piasek. Niepożądane są także: korzenie nieogłowione, korzenie zdrewniałe i korzenie chore.
- Stan fizyczny – warzywa nie mogą być przemarznięte ani zwiędnięte. Przemrożone buraki tracą wartość technologiczną, a ich przerób jest mniej wydajny. Dlatego ważne jest, aby były odpowiednio przechowywane.
- Warunki przechowywania – zbyt niska temperatura może doprowadzić do przemarznięcia korzeni, co m.in. zmniejsza zawartość cukru, zwiększa ubytek masy surowca czy sprzyja rozwojowi chorób przechowalniczych. Buraki powinny być przechowywane z użyciem okryć, które izolują je od niskich temperatur.
- Warunki transportu – kontroli podlegają również pojazdy, którymi dostarczane są buraki. Ich stan techniczny powinien być bez zarzutu. Muszą także umożliwiać bezpieczny rozładunek, np. poprzez automatyczne mechanizmy otwierania burt, tak żeby żadne osoby nie przebywały w strefie rozładunku.
Zabezpieczenie pryzm buraków
Okryj pryzmy i zaoszczędź! Nasze produkty są tańsze niż te oferowane przez cukrownie, a przy tym spełniają wymagania stawiane przez inspektorów cukrowni i są przystosowane do używania przez kilka sezonów.Współcześnie to właśnie agrowłóknina jest najczęściej wybierana do ochrony pryzm. Folia nie jest zalecana, ponieważ nie przepuszcza powietrza, co może prowadzić do nadmiernego wzrostu temperatury pod wpływem słońca. Agrowłóknina do okrywania buraków pomaga utrzymać stabilną temperaturę w pryzmie, co zapobiega też jej ochładzaniu. Dodatkowo deszcz nie moczy korzeni, a woda jest odprowadzana na zewnątrz po powierzchni materiału. Buraki, nawet po odkryciu w niskich temperaturach, łatwo można wyczyścić, co ułatwia ich szybki transport do cukrowni.
Ważne jest, aby stosowane okrycia były wytrzymałe, wielosezonowe i spełniały standardy dotyczące izolacji termicznej – to inwestycja na lata, która zdecydowanie się zwraca! Oferowane przez nas agrowłókniny zawierają dodatek stabilizatora UV, który pozwala na wykorzystanie płachty przez kilka sezonów.
Kiedy należy okrywać pryzmy?
Buraki przeznaczone do przechowywania powinny mieć ok. 2–3 dni na odparowanie po wykopaniu, zanim zostaną przykryte. Ważne jest, aby wykopywać je w suchych warunkach, a pryzmy formować i zabezpieczać przed większym deszczem, gdy prognozy sugerują opady.Praktyki polecane przez cukrownie
W wielu przypadkach cukrownie sugerują stosowanie agrowłóknin o zwiększonej gramaturze – tak było np. w 2021 r., gdy Pfeifer&Langen Polska oferował w cukrowniach zrzeszonych większe ceny skupu za buraki, które były okryte agrowłókniną o gramaturze co najmniej 110 g/m2. Przykładem takiego produktu jest płachta P-110, którą ze względu na swoją wytrzymałość i izolacyjne właściwości rekomendujemy do ochrony pryzm buraków zimą.Warto zauważyć, że cukrownie odradzają korzystanie z kilku warstw agrowłókniny. Lepiej zdecydować się na jedną, grubszą warstwę, ponieważ w przypadku większych spadków temperatury koszt podwójnego okrycia przewyższa potencjalne korzyści.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog