Tylko do 15.11 przygotowaliśmy promocję dla naszych klientów -5% na Agrowłókninę okrywową P-23 i P-30 z kodem ZIMA.

Kod należy wpisać w pierwszym kroku zamówienia, w koszyku.

Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Jak spełnić wymagania stawiane przez cukrownie przy odbiorach buraków?
  • ANDRO Robert Krzyżanowski
  • Hurtownia Ogrodnicza Andro
    ul. Grunwaldzka 111/115
    Bydgoszcz 85-241
    NIP: 9670145538
  • E-mail:sklep@androsklep.pl
  • Telefon577 800 519
  • Godziny działania sklepuPoniedziałek-piątek 8.00 - 15.00

Jak spełnić wymagania stawiane przez cukrownie przy odbiorach buraków?

Data dodania: 19-10-2024


Kampania cukrownicza 2024/2025 ruszyła już w sierpniu. Do prawidłowego odbioru buraków cukrowych jesienią i zimą zostało więc mało czasu, zwłaszcza że wg wytycznych Krajowej Grupy Spożywczej buraki powinny zostać wykopane do 20 listopada.

Cukrownie zwracają uwagę nie tylko na jakość buraków, ale także na ich przechowywanie i transport. W ostatnim kwartale roku, kiedy warunki pogodowe są szczególnie trudne, rolnicy muszą dbać o prawidłowe przygotowanie pryzm i ich zabezpieczenie przed mrozem, aby zapewnić zgodność z wymaganiami stawianymi przez inspektorów cukrowni.

 

Jakie warunki muszą spełnić buraki cukrowe?

Cukrownie oczekują, że buraki dostarczane do przerobu będą zdrowe, czyste i prawidłowo przechowywane. Kryteria, którymi się posługują, to m.in.:
  • Jakość – buraki muszą być wolne od zanieczyszczeń, takich jak resztki ziemi, kamienie (przedmioty twarde) czy piasek. Niepożądane są także: korzenie nieogłowione, korzenie zdrewniałe i korzenie chore.
  • Stan fizyczny – warzywa nie mogą być przemarznięte ani zwiędnięte. Przemrożone buraki tracą wartość technologiczną, a ich przerób jest mniej wydajny. Dlatego ważne jest, aby były odpowiednio przechowywane.
  • Warunki przechowywania – zbyt niska temperatura może doprowadzić do przemarznięcia korzeni, co m.in. zmniejsza zawartość cukru, zwiększa ubytek masy surowca czy sprzyja rozwojowi chorób przechowalniczych. Buraki powinny być przechowywane z użyciem okryć, które izolują je od niskich temperatur.
  • Warunki transportu – kontroli podlegają również pojazdy, którymi dostarczane są buraki. Ich stan techniczny powinien być bez zarzutu. Muszą także umożliwiać bezpieczny rozładunek, np. poprzez automatyczne mechanizmy otwierania burt, tak żeby żadne osoby nie przebywały w strefie rozładunku.
 

Zabezpieczenie pryzm buraków

Okryj pryzmy i zaoszczędź! Nasze produkty są tańsze niż te oferowane przez cukrownie, a przy tym spełniają wymagania stawiane przez inspektorów cukrowni i są przystosowane do używania przez kilka sezonów.

Współcześnie to właśnie agrowłóknina jest najczęściej wybierana do ochrony pryzm. Folia nie jest zalecana, ponieważ nie przepuszcza powietrza, co może prowadzić do nadmiernego wzrostu temperatury pod wpływem słońca. Agrowłóknina do okrywania buraków pomaga utrzymać stabilną temperaturę w pryzmie, co zapobiega też jej ochładzaniu. Dodatkowo deszcz nie moczy korzeni, a woda jest odprowadzana na zewnątrz po powierzchni materiału. Buraki, nawet po odkryciu w niskich temperaturach, łatwo można wyczyścić, co ułatwia ich szybki transport do cukrowni.

Ważne jest, aby stosowane okrycia były wytrzymałe, wielosezonowe i spełniały standardy dotyczące izolacji termicznej – to inwestycja na lata, która zdecydowanie się zwraca! Oferowane przez nas agrowłókniny zawierają dodatek stabilizatora UV, który pozwala na wykorzystanie płachty przez kilka sezonów.

 

Kiedy należy okrywać pryzmy?

Buraki przeznaczone do przechowywania powinny mieć ok. 2–3 dni na odparowanie po wykopaniu, zanim zostaną przykryte. Ważne jest, aby wykopywać je w suchych warunkach, a pryzmy formować i zabezpieczać przed większym deszczem, gdy prognozy sugerują opady.

 

Praktyki polecane przez cukrownie

W wielu przypadkach cukrownie sugerują stosowanie agrowłóknin o zwiększonej gramaturze – tak było np. w 2021 r., gdy Pfeifer&Langen Polska oferował w cukrowniach zrzeszonych większe ceny skupu za buraki, które były okryte agrowłókniną o gramaturze co najmniej 110 g/m2. Przykładem takiego produktu jest płachta P-110, którą ze względu na swoją wytrzymałość i izolacyjne właściwości rekomendujemy do ochrony pryzm buraków zimą.

Warto zauważyć, że cukrownie odradzają korzystanie z kilku warstw agrowłókniny. Lepiej zdecydować się na jedną, grubszą warstwę, ponieważ w przypadku większych spadków temperatury koszt podwójnego okrycia przewyższa potencjalne korzyści.
 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ