Agrowłóknina niezbędna w uprawie brokułu
Data dodania: 21-10-2022
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Agrowłókniny
Ważnym elementem agrotechniki, chroniącym warzywa ciepłolubne przed niekorzystnymi warunkami termicznymi w uprawie gruntowej, jest płaskie bezkonstrukcyjne przykrywanie włókniną polipropylenową. Jest to produkt odporny na promieniowanie UV, a w związku z tym może być wykorzystywany przez kilka sezonów. Odpowiednio wysoka jakość agrowłókniny sprzyja jej trwałości i zapewnia pożądany efekt w uprawie warzyw, chroniąc je przed wahaniami temperatury pomiędzy nocą a dniem. Przepuszcza wodę opadową i jednocześnie zabezpiecza przed jej utratą z gleby. Agrowłókniny są bardzo lekkie, dzięki czemu nie dochodzi do uszkadzania roślin, przy czym stanowią doskonałą barierę dla zanieczyszczeń, szkodników i ptaków. Wiosną najczęściej stosuje się włókniny o gramaturze 17-20 g/m2, natomiast jesienią o gramaturze 23-30 g/m2. W zależności od gramatury średnia dobowa temperatura pod agrowłókniną jest wyższa od 2 do 8˚C w porównaniu do temperatury otoczenia. Firma Geocover oferuje plantatorom brokułu agrowłókninę P-20 (20g/m2) zapewniającą optymalną ochronę roślin przy występowaniu nawet kilkustopniowych mrozów (fot. 1). Jest ona doskonałą alternatywą dla importowanych włóknin o gramaturze P-19, których jakość nie spełnia wymagań stawianych przez profesjonalnych producentów owoców i warzyw. Agrowłóknina ta zawiera silny koncentrat UV, a jej brzegi przy szerokościach powyżej 3,2 m są wzmacniane. Ponadto w produkcji wykorzystano innowacyjny sposób łączenia. Agrowłókniny są szyte przy zastosowaniu podwójnego ściegu, co przekłada się na zwiększoną wytrzymałość na rozerwanie w porównaniu do produktów klejonych czy zgrzewanych ultrasonicznie. Ponadto rośliny znajdujące się pod okryciem, chronione są przed oparzeniem liści, gdyż światło słoneczne zostaje rozproszone. Fakt ten stanowi znaczącą przewagę nad wykorzystaniem folii perforowanej jako okrycia młodych roślin.Wpływ temperatury na rozwój i plonowanie brokułu
Brokuł, podobnie jak wszystkie kapustne jest rośliną dnia długiego, wymagającą stosunkowo niskich średnich temperatur dobowych (15-17°C) oraz wysokiej wilgotności podłoża (na poziomie 70-80% p.p.w.) i powietrza (RH 70-80%) do rozwoju masy wegetatywnej i wykształcenia kwiatostanu. Termin zbioru brokułów uzależniony jest od odmiany i okresu uprawy. Brokuły można uprawiać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Zastosowanie agrowłókniny we wczesnej uprawie brokułu gwarantuje wyższe zbiory. Mechanizm jest prosty: wiosną, kiedy brokuły są sadzone, wartość temperatury nie jest optymalna do ich wzrostu, a okrycie roślin włókniną pozwala na jej zwiększenie, zarówno w przypadku powietrza, jak i gleby. Jeśli temperatura wzrośnie, stwarza tym samym warunki bardziej zbliżone do optymalnych do rozwoju tych warzyw, a to przekłada się na szybsze przyrosty. Niskie temperatury osłabiają proces fotosyntezy, co z kolei może wpływać na słabszy wzrost brokułu, a tym samym na niższe plony. Rośliny uprawiane wczesną wiosną bez okrycia mają niższą pojemność wodną i zdolność pobierania substancji rozpuszczonych w porównaniu do tych uprawianych pod włókniną, gdzie temperatura jest wyższa. Dlatego też stosowanie agrowłókniny jest zalecane przede wszystkim na początku okresu wegetacyjnego. Ponadto temperatura gleby wpływa na wygląd liści i wskaźniki ekspansji. Zapewnienie wyższej temperatury tuż po nasadzeniu przyczynia się do zwiększenia powierzchni liści oraz ich liczby, a także zwiększenia ciężaru główki brokułu.Ochrona brokułu przed chwastami
Właściwości biologiczne i cechy morfologiczne brokułu wpływają na wrażliwość tej rośliny na konkurencję ze strony chwastów. Przyjmuje się, że brokuł jest rośliną o średniej wrażliwości na zachwaszczenie, gdyż szybko rośnie po posadzeniu rozsady, wytwarza dużą masę liściową, która dobrze osłania powierzchnię gleby. Chwasty są szczególnie groźne dla brokułu wczesnego uprawianego pod płaskim nakryciem włókniną polipropylenową lub folią perforowaną, gdyż pod osłonami następuje wzrost temperatury i utrzymuje się większa wilgotność. Takie warunki wpływają na przyspieszenie plonowania, ale sprzyjają też intensywnemu rozwojowi chwastów. Ochrona upraw brokułu przed chwastami polega na stosowaniu zabiegów agrotechnicznych, które pozwalają skutecznie eliminować zachwaszczenie lub utrzymywać je na niskim poziomie. Z uwagi na ograniczony asortyment herbicydów dopuszczonych do stosowania w tych uprawach zaleca się, aby metody chemiczne były wykorzystywane w połączeniu z innymi metodami. Alternatywą dla tych metod, zwłaszcza w produkcji ekologicznej, może być ściółkowanie gleby czarną agrowłókniną. Ściółka ta ogranicza dostęp światła do powierzchni gleby i tworzy fizyczną barierę uniemożliwiającą kiełkowanie i wschody chwastów. Ma też pozytywny wpływ na mikroklimat w strefie systemu korzeniowego, powodując zwiększenie temperatury gleby i przyspieszenie wzrostu roślin. Stosowanie agrowłókniny czarnej jako ściółki, zmniejsza parowanie gleby i wymywanie składników pokarmowych, powodując też przyspieszenie i zwiększenie plonowania brokułu. Agrowłókninę rozkłada się przed sadzeniem, a następnie w wycięte w odpowiedniej rozstawie otwory sadzi rozsadę brokułu. Ściółkowanie dobrze chroni brokuł przed chwastami, aczkolwiek w nacięciach włókniny obok roślin, mogą pojawiać się chwasty. Ich ilość jest niewielka i można je łatwo usunąć ręcznie, najlepiej gdy są jeszcze małe.Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog